Home Arhiva konferencija Siva ekonomija-Socijalno ekonomski problem u Srbiji

Siva ekonomija-Socijalno ekonomski problem u Srbiji

SIVA EKONOMIJA-SOCIJALNO EKONOMSKI PROBLEM U SRBIJI

Datum održavanja:
18. 09. 2012.
Lokacija:
Udruženje Poslodavac

Učesnici

UDRUŽENJE POSLODAVAC: SIVA EKONOMIJA-SOCIJALNO EKONOMSKI PROBLEM U SRBIJI

Video


SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Udruženja “POSLODAVAC”

U organizaciji Udruženja „Poslodavac“ u utorak 18. septembra 2012. godine, u 11 časova, u konferencijskom centru „Danas“ (Vladimira Popovića br. 38, 11070 Novi Beograd) biće održana tribina pod nazivom „SIVA EKONOMIJA SOCOJALNO-EKONOMSKI PROBLEM U SRBIJI“.

Na tribini će govoriti: Verica Kalanović, ministar – Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, dr Milan Janković, član Nacionalnog saveta za ekonomski oporavak, Freek Jaanmart, ekonomski savetnik – Delegacija EU u Beogradu, Radmila Bukumirić Katić, pomoćnik ministra – Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, dr Alexander Grunauer – GIZ, Dragoljub Peurača, direktor – Inspektorat za rad  Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. 
 

Procene različitih izvora govore da su budžetski gubici Srbije zbog sive ekonomije na godišnjem nivou oko 1.5 milijardi evra, kao i da je broj građana angažovanih u sivoj ekonomiji između 650.000 i milion. Siva ekonomija i podsticanje nelegalnog obavljanja delatnosti su dugoročni problemi koje je potrebno hitno zaustaviti.

Udruženje “Poslodavac” smatra da ukoliko Vlada želi da napravi ozbiljne uštede u Budžetu, kako bi se podstakao privredni oporavak i razvoj, mora da se okrene sistemskim merama. Jedna od tih mera jeste donošenje Zakona o sprečavanju obavljanja neregistrovane delatnosti, što bi za posledicu imalo smanjenje sive ekonomije. Udruženje „Poslodavac“ uputilo je svim nadležnim institucijama predlog Nacrta Zakona o sprečavanju obavljanja neregistrovane delatnosti. Zakon se odnosi na pravna i fizička lica, i njime se propisuje šta se smatra obavljanjem neregistrovane delatnosti, ovlašćenja za suzbijanje neregistrovane delatnosti kao i prekršajno-pravne sankcije.

Donošenje ovog Zakona bi u znatnoj meri doprinelo uvođenju velikog dela nelegalnog poslovanja u sistem naplate poreza, a takođe bi doprinelo smanjenju nelojalne konkurencije poslodavcima koji i u vremenu otežanog poslovanja i ugrožene likvidnosti insistiraju na poštovanju zakona. Prema nekim analizama van sistema naplate poreza je blizu 40% ukupne privredne delatnosti.

Udruženje „Poslodavac“ je samostalna, demokratska, nezavisna organizacija osnovana sa ciljem zajedničkog predstavljanja, unapređenja i zastupanja poslovnih interesa poslodavaca. Članstvo u Udruženju je dobrovoljno, a čine ga privredna društva, preduzetnici, udruženja i ostali oblici organizovanja. Udruženje „Poslodavac“ okuplja blizu 43.000 privrednih društava i preduzetnika, koji zapošljavaju više od 500.000 zaposlenih na teritoriji Republike Srbije. Članice Udruženja „Poslodavac“ su i MK Grupa, ITM Grupa, Srbijagas, kompanije Delta holdinga, ABS Minel, Interkomerc, SAGA i dr.