Home Arhiva konferencija Dijaspora i ekonomski razvoj Srbije

Dijaspora i ekonomski razvoj Srbije

Dijaspora i ekonomski razvoj Srbije

Datum održavanja:
20. 04. 2011.
Lokacija:
Danas Conference Center, GTC Avenija 19, Vladimira Popovića 38-40

Učesnici

Senior Program Officer, American Jewish Joint Distribution Comitee, Center for International Migration and Integration, Izrael

Video

Državni sekretar Ministarstva vera i dijaspore

Video

Rukovodilac Centra za dijasporu Privredne komore Srbije

Video

Direktor Lekarske komore Srbije

Video

Generalni direktor MoneyGram Srbija

Video

Direktor Diaspora Group

Video

Video

Akreditacija učesnika: Akreditacije se preuzimaju na akreditacionom desku u Danas konferens centru, GTC Avenija 19, Vladimira Popovića 38-40/III, na dan konferencije, u sredu, 20. aprila 2011. godine, počevši od 09.30. Obezbeđenje objekta GTC Avenija 19 zahteva od svih posetilaca da se identifikuju ličnom kartom na ulaznoj recepciji(unutrašnji ulaz pored KBC Banke).

Akreditacija medija:Svi elektronski i štampani mediji mogu se akreditovati slanjem mejla na conferences@danas.rs najkasnije do utorka,19. aprila 2011. godine u 17h. Obezbeđenje objekta GTC Avenija 19 zahteva od svih posetilaca da se identifikuju ličnom kartom na ulaznoj recepciji(unutrašnji ulaz pored KBC Banke).

10:00-10:05 Uvodni pozdrav: Željko Pantić, direktor Danas Conference Center d.o.o.

10:05-10:10 Video najava 10:10-12:15 Panel diskusija:Dijaspora i ekonomski razvoj Srbije

Ilan Kon,Senior Program Officer, American Jewish Joint Distribution Comitee,Center for International Migration and Integration, Izrael;Miodrag Jakšić, državni sekretar Ministarstva vera i dijaspore; Anka Vojvodić, rukovodilac Centra za dijasporu Privredne komore Srbije; Tatjana Radosavljević, direktor Lekarske komore Srbije; Sreten Nikolić, generalni direktor MoneyGram Srbija; Milorad Ćirić, direktor Diaspora Group.

Može li Srbija kroz povratak ljudi iz dijaspore rešiti deo demografskih, kadrovskih i ekonomskih problema koje sada ima? Zašto Srbija nije država u koju se rado vraćaju njeni građani koji rade u inostranstvu? Koje prepreke investitori iz dijaspore imaju kada žele da investiraju u Srbiji? Koji segmenti privrede u Srbiji imaju najveći potencijal za privlačenje vrhunskih kadrova iz dijaspore, i koji su pozitivni primeri? Koja je uloga adekvatnog zakonskog rešenja problema restitucije i denacionalizacije u privlačenju većeg nivoa investicija iz dijaspore? Koliko novca godišnje pošalje dijaspora u Srbiju, i zašto država nema mehanizam usmeravanja tog kapitala u investicije umesto u potrošnju? Ima li monopola kada je reč o doznakama iz inostranstva i da li je nivo provizija u ovoj oblasti daleko iznad evropskog proseka?

12:15-12:30 Media Briefing