Home Zelena ekonomija i administrativni kapacitet Srbije

Zelena ekonomija i administrativni kapacitet Srbije

Učesnici

Željko Pantić, direktor Danas Conference Center

Video

Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije

Video

Nebojša Redžić, Republička agencija za zaštitu životne sredine

Video

Prezentacija

Prezentacija:
Nikola Redzic

Zvonko Šubaša, predstavnik Grupacije veledrogerija Privredne komore Srbije

Video

Specijalni panel: Upravljanje farmaceutskim otpadom u Srbiji

Video

TV izveštaji

Internet

Štampani mediji

Zelena ekonomija i administrativni kapacitet Srbije

Datum održavanja:

Četvrtak, 2. februar 2017.

Lokacija:
Radisson Blu Old Mill Hotel, Bulevar Vojvode Mišića 15, Beograd

10:00-10:05 Željko Pantić, direktor Danas Conference Center

10:05-11:05 Panel diskusija: Zelena ekonomija i administrativni kapacitet Srbije

Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Srbije; Radmila Šerović, načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine; Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine; Dragana Vujičić, pomoćnik ministra zdravlja u Sektoru za lekove i medicinska sredstva; Zvonko Šubaša, predstavnik Grupacije veledrogerija Privredne komore Srbije…

Koliko Srbija kao država ima administrativni kapacitet za implementaciju zakonodavnog okvira u oblasti zelene ekonomije? Da li je bilo kakva ozbiljna implementacija zakonodavnog okvira zelene ekonomije u Srbiji moguće bez adekvatnog inspekcijskog nadzora i adekvatnog broja inspektora koji će moći da pokriju celu teritoriju Srbije? Da li je primena novog zakonskog okvira preduslov daljeg razvoja različitih segmenata reciklažne industrije u Srbiji, i da li je zakonski okvir donet 2009.godine u međuvremenu prevaziđen? Da li je promena zakonodavnog okvira u oblasti prikupljanja ambalažnog otpada preduslov daljeg rasta reciklažne industrije i još većeg obima recikliranog ambalažnog otpada u Srbiji? Koja je uloga lokalne samouprave u razvoju reciklažne industrije i da li nova zakonska regulativa treba dodatno da definiše obaveze lokalnih samouprava u procesu prikupljanja i recikliranja različitih vrsta otpada, kao i sistem ozbiljnih kazni za one lokalne samouprave koje ne primenjuju zakone iz oblasti zaštite životne sredine? Da li je autonomija lokalnih samouprava u određivanju nivoa ekoloških taksi predmet velikih zloupotreba i kako zakonski rešiti taj problem? Da li Srbija treba da dodatno stimuliše jačanje administrativnog kapaciteta državnih organa na svom nivoima vlasti i koji problemi sa inspekcijskim nadzorom postoje u praksi?

Specijalni panel: UPRAVLJANJE FARMACEUTSKIM OTPADOM U SRBIJI             

Ima li država Srbija adekvatne kapacitete, zakonodavni i finansijski okvir za adekvatno odlaganje različitih vrsta farmaceustkog otpada u gradovima širom Srbije? Koliko je masovno samolečenje građana kupovinom različitih lekova dovelo do logističkog problema u prikupljanju ogromnih količina farmaceutskog otpada iz domaćinstava građana širom Srbije? Na koji način će se urediti finansiranje sistema upravljanja farmaceutskim otpadom u Srbiji i koja je uloga kompanija iz oblasti farmaceutske industrije, veledrogerija i apotekarskih ustanova u tom procesu?

11:05-11:35 Rasprava nakon izlaganja panelista

11:35 Media briefing

Korporativni partner

PHILIPS

Institucionalni partner

Privredna komora Srbije

[an error occurred while processing the directive]
[an error occurred while processing the directive]

[an error occurred while processing the directive]
[an error occurred while processing the directive]