Home Košarka Zaboravljena zvezda istorijskog trejda Sakramenta potpisala ugovor na 10 dana sa Klipersima
Zaboravljena zvezda istorijskog trejda Sakramenta potpisala ugovor na 10 dana sa Klipersima
0

Zaboravljena zvezda istorijskog trejda Sakramenta potpisala ugovor na 10 dana sa Klipersima

0
0

Višestruki All Star i nekadašnja glavna zvezda Sakramento Kingsa Damarkus Kazins, potpisao je desetodnevni ugovor sa Los Anđeles Klipersima, pošto je nakon otkaza u Hjustonu nekoliko nedelja bio bez kluba. U sada već istorijskom trejdu koji je tadašnji generalni menadžer Sakramento Kingsa Vlade Divac realizovao u februaru 2017.godine, Damarkus Kazins je trejdovan u Nju Orleans za tada malo poznatog šutera Badija Hilda i pika prve runde na draftu 2017.godine, koji je konvertovan u sadašnju glavnu zvezdu tima Dierona Foksa. U trenutku realizacije ovog trejda, smatralo se da je u pitanju najveća greška u istoriji Sakramenta, pošto je Damarkus Kazins bio najbolji centar NBA u tom trenutku, višestruki All Star i apsolutni rekorder franšize po broju postignutih poena u jednoj utakmici, sa više utakmica sa preko 50 postignutih poena. Naličje te statistike bio je jako slab učinak tima Sakramento Kingsa koji nije uspevao da dođe ni blizu borbe za plej of, tako da je Divac odlučio da Kazinsu ne plati maksimalni petogodišnji All Star ugovor vredan preko 200 miliona dolara i trejduje ga u Nju Orleans.

Četiri godine nakon ovog trejda, ovaj potez smatra se jednim od najbolje izvedenih trejdova u istoriji Sakramenta i NBA lige, pošto je Kazins ušao u fazu slobodnog pada karijere kroz seriju težih i lakših povreda i došao do tačke da nema klub u NBA spreman da mu ponudi makar i minimalan višegodišnji ugovor, a kamoli  maksimalni ugovor vredan blizu 40 miliona dolara godišnje, koliko bi imao garantovano, da je Divac odlučio da mu na leto 2017.godine ponudi takozvani Super maks ugovor.

Badi Hild postao je jedan od najboljih trojkaša u istoriji NBA, dok je pik prve runde drafta 2017.godine Dieron Foks postao igrač sa kojim je potpisan maksimalni ugovor i koji predstavlja jednog od najboljih igrača NBA Zapada, sa prosekom od 29.8 poena po utakmici samo tokom marta meseca ove godine. Sakramento je u prethodne dve sezone imao daleko najveći broj pobeda po sezoni u poslednjih 15 godina, što ipak nije bilo dovoljno za plasman u plej of u jakoj konkurenciji Zapadne konferencije, a u aktuelnoj sezoni Sakramento Kingsi su jednu pobedu ispod zone plej ina, tako da se individualno, timski i posebno finansijski pokazala kao pun pogodak odluka Divca da se taj istorijski trejd iz 2017.godine realizuje.

Nakon isteka desetodnevnog ugovora, Los Anđeles Klipersi će odlučiti hoće li potpisati minimalni ugovor do kraja ove sezone sa Damarkusom Kazinsom ili će nakon isteka desetodnevnog ugovora nekadašnji All Star krenuti u potragu za petim klubom u poslednje četiri sezone.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published.