Home Vesti Upravljanje otpadom-Društveni problem ili privredni resurs? (VIDEO)
Upravljanje otpadom-Društveni problem ili privredni resurs? (VIDEO)
0

Upravljanje otpadom-Društveni problem ili privredni resurs? (VIDEO)

0
0

Poznato je da je upravljanje otpadom jedna od najznačajnijih i najizazovnijih oblasti svakog društva i psebno specifična po tome što istovremeno podrazumeva socijalne, privredne, ekonomske, ekološke, zdravstvene i tehnološke faktore. Koliko je svaki od navedenih faktora razvijen, odražava se i na stabilnost i održivost upravljanja otpadom i cirkularne ekonomije uopšte. O trenutnom stanju, problemima i planovima u ovoj oblasti, bilo je reči na konferenciji “Zelena ekonomija i ekonomski održivi sistemi upravljanja otpadom u Srbiji” koju je organizovao “Danas Conference Center” u hotelu “Radisson Collection” u Beogradu.

Na konferenciji je učestvovao i ministar za zaštitu životne sredine, Goran Trivan. On je naveo da je upravljanje otpadom važna tema o kojoj će resorno ministarstvo razgovarati sa svima koji su kompetentni i koji mogu da pomognu u dugoročnom rešavanju ovog problema i da je rešen da sve argumente i predloge pažljivo sasluša i razmotri. Ministar je naglasio i da je ključna tačka priče o upravljanju komunalnim otpadom u Srbiji uspostavljanje regionalnih deponija, a da se naša zemlja snažno i brzo približava tom rešenju. Takođe, na panelu je pomenut i veliki problem koji se tiče opasnog otpada kao najosetljivijeg pitanja životne sredine a ministar Trivan je u tom kontekstu izjavio da se još radi na nalaženju lokacije u Srbiji na kojoj bi se izgradilo postrojenja za preradu opasnog otpada.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine naveo je u svom izlaganju da je važno da građani shvate da kada u svom okruženju imaju postrojenje za preradu opasnog potpada ono mora biti izgrađeno u skladu sa zakonima i da su zakoni u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine u najvećoj meri usklađeni sa standardima EU.

U okviru ove diskusije o sistemima upravljanja otpadom u Srbiji, njegovoj kontroli i zloupotrebi, govorilo se i o neophodnom jačanju inspekcijskog nadzora u oblasti zaštite životne sredine kroz uvođenje u rad specijalizovanih inspektora za životnu sredine…

I.P.

Integralni video snimak konferencije pogledajte na linku u nastavku: