Home Ekonomija zabave Tržište kablovske televizije tehnološki pobeglo zakonskoj regulativi
Tržište kablovske televizije tehnološki pobeglo zakonskoj regulativi
0

Tržište kablovske televizije tehnološki pobeglo zakonskoj regulativi

0
0

Stanje tržišta televizije u Srbiji menja se mnogo brže od kapaciteta države da se zakonski uredi ova veoma važna oblast. Digitalizacija i širenje mreže kablovske televizije uveliko su obesmislili sistem dodele nacionalnih i regionalnih TV frekvencija, a ubrzani razvoj novih tehnologija poput internet televizija uveliko preti da redefiniše ulogu i samih operatera kablovske televizije, glavna je poruka konferencije Danas konferens centra “Kablovski operatori i tržište televizije u Srbiji” koja je održana u hotelu Radison Blu u Beogradu.

“REM ne donosi zakone, mi smo tu da ih sprovodimo, a prilikom donošenja zakona koji regulišu ovu oblast veliki broj naših sugestija i predloga nije usvojen, što je značajno umanjilo našu mogućnost da značajnije utičemo na stanje tržišta televizije u Srbiji” rekao je u svom izlaganju Nenad Janković, generalni sekretar Regulatornog tela za elektronske medije(REM). “Zaista se realno postavlja pitanje smisla celog sistema dodele nacionalnih frekvencija, ako je privatna inicijativa u širenju kablovske televizije pokrila većinu domaćinstava u Srbiji. Ceo proces širenja kablovske telvizije u Srbiji dosta je neuređen i haotičan, nije isti u Beogradu ili Svilajncu, a posebnu priču predstavlja ponuda samih kablovskih operatora koji iz nekog razloga uvek izostave neki kanal, tako da dolazimo da apsurda da korisnici ako žele da gledaju sve kanale koje žele, moraju da koriste usluge više različitih operatera.”

Marijana Vukašinović, direktor Samostalnog sektora za upravljanje sadržajima u Direkciji za privatne korisnike Telekoma Srbija upozorila je da zakonska regulativa u Srbiji ne prati promene na tržištu televizije u Srbiji, i da samim tim ograničava dalji razvoj tržišta. “Izmene zakonskog okvira su neophodne, posebno zakona o elektronskim komunikacijama, zakona o elektronskim medijima, kao i zakona o autorskim pravima, pošto su umnogome prevaziđeni, ali ne treba ići ni u drugi ekstrem pa prečesto menjati regulativu, tako da umesto promene na bolje, taj proces postane faktor opterećenja poslovanja kablovskih operatora.” ukazala je Marijana Vukašinović u svom izlaganju na konferenciji i zaključila da iako veliki rast broja korisnika kablovske televizije u Srbiji postavlja pitanje smisaonosti postojećeg sistema nacionalnih i regionalnih frekvencija, za sada još uvek postojeći sistem nije obesmišljen i da još uvek ima svoju svrhu.

Miloš Stojković, član pravnog tima ANEM, upozorio je da zbog stalne priče o velikim medijskim temama poput cenzure, plaćanja pretplate za javne servise ili privatizacije medija, tehnološke promene i njihov uticaj na postojeću regulativu uopšte ne može da dođe na dnevni red. “Postojeća regulativa se bavi tehnologijom, a ne samim medijskim sadržajem, što je problematično pošto bi to značilo da svakog meseca treba menjati regulativu pošto se tehnologija brzo menja, zato je potrebno praviti fleksibilnija zakonska rešenja koja su primenjiva u praksi.” ukazao je Stojković i dodao da država treba da bude proaktivnija i da izjednači različite davaoce medijskih usluga. “Ono o čemu država treba da uradi je da izjednači sve aktere na tržištu televizijskih sadržaja, i da ne postoji toliko velika razlika u statusu emitera u zavisnosti od tehnologije emitovanja programa.”.

“Zakonski okvir  treba da prati presude koje se donose u Evropskoj uniji, koji predstavljaju signal u kom pravcu će dalje ići medijsko tržište EU, a često se kod nas o ovome ne vodi računa prilikom donošenja zakonske regulative.” ukazala je Jelena Jovanović, sekretar Udruženja elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije. “Korak sa modernim tehnologijama treba da se prati i kroz zakonsku regulativu, pošto je to vrlo važno ukoliko želimo da imamo uređeni sistem medijskog tržišta.”

Miroslav Mitić, filmski producent i konsultant ukazao je da bi moderan tehnološki razvoj tržišta televizije bio dodatni izvor prihoda za posrnulu domaću filmsku industriju, pošto bi primenom novih tehnologija i pej per vju servisa značajan deo popluacije mogao dobiti šansu da legalno gleda filmove po razumnoj ceni. “Postojećim stanjem na tržištu svi gubimo, a vrlo je važno da se tehnološki zaostatak u ovoj oblasti ne uvećava.” ukazao je  Mitić.

Kao jedan od ključnih problema tržišta kablovske televizije u Srbiji u raspravi je navedena monopolizacija tržišta, činjenica da i dalje uprkos digitalizaciji, većina građana preko kablovske mreže gleda analogni program, kao i nesređeno stanje u oblasti oglašavanja domaćih kompanija preko prekograničnih TV kanala.