Home Globalna ekonomija Petostruko veći prihodi od izvoza u softverskoj industriji Srbije
Petostruko veći prihodi od izvoza u softverskoj industriji Srbije

Petostruko veći prihodi od izvoza u softverskoj industriji Srbije

0
0

Prema rečima Natalije Radoje, višeg savetnika u Sektoru za informaciono društvo Ministarstva Trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije, softverska industrija beleži najbolje rezultate u srpskoj privredi. “Od 2018-2015 izvozni prihodi u ovoj grani industrije su čak trostruko veći. Postoji dve hiljade registrovanih preduzeća u IT delatnosti a broj zaposlenih je od 2010. godine do danas dupliran sa 10 hiljada na 20 hiljada. Poslovni prihodi sada iznose oko 2,5 milijarde eura. Ministarstvo je prošle godine usvojilo strategiju razvoja informacionih tehnologija u Srbiji pri čemu su prepoznate prioritetne oblasti” naglasila je Radoja. Ona je u svom izlaganju na konferenciji “Softverska industrija i budžetski prihodi Srbije” istakla da je jedan od najčešćih problema sa kojima se IT kompanije susreću nedostatak dovoljnog broja obučenih kadrova a Ministarstvo je u svoju strategiju uključilo da deo rešenja problema budu i promene u okviru oblasti obrazovnog sistema.

Jelena Jovanović, sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije, u svom izlaganju je takođe konstatovala da izvor softverskih usluga raste i da je prošle godine iznos prešao pola milijarde eura što znači da je od 2007. izvoz petostruko veći i može se govoriti o ogromnom uspehu. Ona je međutim naglasila da domaće tržište predstavlja samo petinu izvoza jer domaće sopstvene kompanije imaju svoje stalne klijente u inostranstvu i mnogo manje plasiraju svoje proizvode na domaćem tržištu. Tako bi u Srbiji mogli da dođemo u apsurdnu situaciju da kupujemo i uvozimo softverske proizvode od stranaca umesto da koristimo one koji su stvoreni kod nas. Ona se u svom izlaganju osvrnula na važnost diigitalizacije privrede što znači da i sami moramo postati korisnici novih rešenja.

Branko Dangubić, direktor kompanije Games koja je zastupnik i prodavac uglavnom stranih softverskih rešenja, konstatovao je da je određeni deo našeg stanovištva zaključio da kupovina originalnih proizvoda ima svoje prednosti i da ova kompanija uprkos pirateriji uspeva da opstane na tržištu. Što se tiče nedostataka u ovoj privrednoj oblasti on je mišljenja da je država inertna po pitanju prepoznavanja problema nelojalne konkurencije jer pojedine kompanije kupuju proizvode u Mađarskoj, odbiju se od PDV-a i ovde ih prodaju po značajno nižim cenama, za razliku od kompanija kao što je Games koja uvozi proizvode uz plaćanje iznosa carine i PDV-a. To konkretno znači da su njihovi proizvodi još pre uključene marže, u startu 20-30 procenata skuplji.

Na konferenciji su predstavljene studije slučaja uspešnih domaćih i stranih IT kompanija koje posluju u Srbiji. Microsoft sa svojim razvojnim centrom kod nas kao i domaće kompanije Nordeus i Comtrade Group koje beleže značajne uspehe u plasiranju softverskih proizvoda kako na domaćem tako i na stranom tržištu.