Home Globalna ekonomija Suplementi u sivoj zoni predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik(VIDEO)
Suplementi u sivoj zoni predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik(VIDEO)

Suplementi u sivoj zoni predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik(VIDEO)

0
0

Prodaja suplemenata u ishrani predstavlja globalni biznis vredan preko 220 milijardi dolara, ali je ujedno i predmet falsifikata, šverca i lažne reklame, tako da je uvođenje reda i sistema kontrole u ovoj sferi jako bitno, jedan je od zaključaka 211. konferencije Danas konferens centra “Industrija suplemenata i kontrola kvaliteta u Srbiji”.

Posebnu opasnost predstavlja prodaja falsifikovanih suplemenata preko društvenih mreža, a korisnici nemaju mogućnost zaštite od prevare, tako da su u pojedinim falsifikovanim suplementima nađeni tragovi cementa i drugih nečistoća, zato što se sirovina uglavnom priprema u klasičnim mešalicama za beton i sličnim nehigijenskim metodama.

Takođe, ozbiljan problem predstavlja agresivno i dvosmisleno reklamiranje medicinskih suplemenata koji indirektno ukazuju na mogućnost lečenja najtežih bolesti poput tumora, bolesti štitne žlezde i slično, a bez ikakve ozbiljne garancije da to stvarno jeste tako i da postoji bilo kakav ozbiljan uticaj na ozdravljenje najtežih pacijenata.

Na ovoj izuzetno zanimljivoj konferenciji govorili su Igor Špadijer, član Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata Privredne komore Srbije i Siniša Petković, lekar Prvog tima FK Partizan.

Snimak konferencije možete videti na ovom linku: