Home Ekonomija zabave Striming video servis Disney Plus od proleća 2021. godine i u Srbiji (VIDEO)
Striming video servis Disney Plus od proleća 2021. godine i u Srbiji (VIDEO)
0

Striming video servis Disney Plus od proleća 2021. godine i u Srbiji (VIDEO)

0
0

Striming video servisi poput servisa Netflix došli su u Srbiju, a novi Disney Plus striming video servis, sa preko 60 miliona korisnika širom sveta, od proleća 2021. godine postaće deo ponude za ljubitelje filma u Srbiji, jedna je od glavnih vesti saopštenih na konferenciji Danas konferens centra “Filmska industrija, striming servisi i budućnost bioskopa u Srbiji”, koja je održana uz institucionalno partnerstvo ambasade SAD u Srbiji.

Igor Stanković, direktor MCF MegaCom Film, koja je zastupnik kompanije Dizni u Srbiji, saopštio je ovu vest, ali i upozorio da će bioskopski prihodi i bioskopski način prikazivanja filma, ostati dominantni u doglednoj budućnosti, pošto je čak i u zemljama gde su striming servisi najrazvojeniji, poseta bioskopima pre pandemije bila u porastu. Pandemija jeste povećala udeo korišćenja striming servisa, ali to nije trajno stanje, niti je realno porediti ga sa redovnim stanjem u kome korisnik može da bira način gledanja filmova bez uticaja zdravstvenih rizika.

Ivan Hinić, direktor Cineplexx lanca bioskopa, ukazao je na činjenicu da je nakon investicionog ciklusa u gradnji različitih šoping centara, mreža bioskopa u Beogradu, ali i gradovima širom Srbije, među tehnološki najmodernijim u Evropi i svetu uopšte, dok je broj gledalaca pre pandemije došao nadomak broja od 5 miliona posetilaca bioskopa godišnje, što je više od tri puta više u odnosu na 2010.godinu.

Dobrivoje Tanasijević, član Američke akademije filmskih nauka i umetnosti, ukazao je na činjenicu je ovakav bum filmske industrije u Srbiji veoma značajan, i to uprkos protivljenju pojedinih glumaca, režisera i producenata u Srbiji, koji su tvrdili da će upliv stranih filmskih projekata uništiti domaću filmsku industriju, što se jednostavno nije desilo, naprotiv. Brojevi posetilaca u bioskopima, broj domaćih i stranih projekata koji se realizuju, pokazuje da je filmska industrija u Srbiji u jako dobrom stanju.

Integralni snimak ove konferencije koja je obilovala veoma zanimljivom raspravom o globalnim i lokalnim trendovima filmske industrije, možete videti na ovom video snimku sa YouTube kanala Danas Conference Center: