Home Ekonomija zabave Povraćaj PDV otvara vrata za snimanje holivudskih hitova u Srbiji
Povraćaj PDV otvara vrata za snimanje holivudskih hitova u Srbiji
0

Povraćaj PDV otvara vrata za snimanje holivudskih hitova u Srbiji

0
0

Svi smo čuli za Ralf Fajnsa, veliku holivusku zvezdu i gledali mnoge filmove u kojima je igrao. Ono što svi ne znaju je činjenica da se Srbija prilično obrukala pred njim jer je pristao da snimi film u našoj zemlji uz uverenje da će imati povraćaj PDV za uložena sredstva a to se nije dogodilo.

Prema rečima Igora Turčinovića, direktora Pink Films International, godinama je trajalo takvo brukanje pred strancima i konačno je i kod nas u formi podzakonskog akta prihvaćena praksa koja je inače već važi svuda u svetu. On je najavio borbu Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije da ova odluka uđe i u zakon kako bi se sprečilo da neka nova vlast lako ukine ovu meru. Turčinović je konstatovao da se nakon donošenja odluke o povraćaju sredstava, posao značajno povećao i da sve više ozbiljnih igrača na filmskom tržištu poput Worner brosa, bira da dođe u Srbiju. On je naglasio da filmsku industriju treba ozbiljno shvatiti a ne samo kao zabavu jer na svaki milion koji će neka producentska kuća ostaviti u Srbiji za samo snimanje filma, potrošiće se još dva ipo puta toliko na hotele, izlaske, šoping a to će uticati i na razvoj turizma. On je takođe naglasio da je potrebno obrazovati filmske kadrove kako bi bilo moguće da u slučaju još veće potražnje ubuduće, budu postignuti  svi zahtevi.

Nadovezujući se na pitanje adekvatnog kadra u filmskoj industriji, Saša Borojević koji je jedan od osnivača srednje škole Artimedia, izjavio je da nije problem u kadrovskom deficitu već je stvar u kadrovskom vaspitavanju još u dečjem uzrastu. On je naglasio da se u njihovoj školi upravo obrazuju i vaspitavaju kadrovi na način da moraju da rade, volontiraju i da im ni jedan posao nije težak. On je objasnio da je pre osnivanja srednje škole Artimedia, kroz neformalni sistem UMS škole za talente od 1989. godine obuku prošlo 14 hiljada dece a da u samoj srednjoj školi u ovom trenutku postoji 200 učenika koji su u svakom trenutku spremni da volontraju 24 časa.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije pojasnio je da poreske olakšice u filmskoj industriji znače da stranim kompanijama jedan deo novca koji ulože, bude vraćen po završetku snimanja. Nivo poreskih olakšica se u evropskim zemljama kreće od 20-30 procenata od uloženog iznosa. Uredba je kod nas u Parlamentu doneta prošle godine, stupila na snagu tek u maju 2016. Od tog trenutka beleže se veliki uspesi i u Srbiju dolaze velike produkcije. On je takođe naveo da su prednosti Srbije kao destinacije za snimanja lokacija, spreman profesionalni kadar, poznavanje engleskog jezika, dobri filmski studiji i fleksibilnost.

Dan Tana, dugogodišnji član Američke filmske akademije nauka i umetnosti podsetio je na ranije pogrešne stavove predstavnika filmske industrije kod nas koji su smatrali da će dolaskom velikih stranih filmskih kompanija biti uništena srpska kinematografija. Takođe se osvrnuo na period iz šezdesetih godina kada su veliki filmski studiji dolazili u tadašnju Jugoslaviju koja je tada bila veoma atraktivna zemlja za snimanje filmova. On je takođe naglasio da mladi glumci i studenti drame moraju biti spremni prvo na niže poslove i volontiranje kako je i sam radio u mladosti jer se ne počinje od vrha već obrnuto.