Home Globalna ekonomija Pošta Srbije mogući partner kineske “Alibabe”
Pošta Srbije mogući partner kineske “Alibabe”
0

Pošta Srbije mogući partner kineske “Alibabe”

0
0

Na konferenciji “Elektronska trgovina i tržište poštanskih usluga u Srbiji” održanoj u organizaciji Danas konferens centra, pokazano je kako veliki potencijal ima razvoj ove privredne grane ali i koliko tržište elektronske trgovine u Srbiji nakon uvođenja punog servisa Pej Pal, raste po stopi većoj od 10 posto godišnje.

Prema prezentaciji Mihaila Jovanovića, direktora Funkcije informacionih tehnologija, elektronskih komunikacija i razvoja JP Pošta Srbije, čini se da su na vreme prepoznali koliko je važno ići u korak sa globalnim tehnološkim trendovima kako bi se održala konkurentnost i postigla profitabilnost jednog društvenog preduzeća. On je najavio da će Pošta Srbije u 2016. godini otvoriti novi portal na kome će putem elektronske trgovine prodavati i sopstvene proizvode i usluge. Kako je naveo Jovanović, važan segment u ovakvoj vrsti poslovanja je poverenje korisnika a duga tradicija i praksa pokazuju da Pošta pruža najbezbedniju i najpouzdaniju uslugu elektronske trgovine u Srbiji. Kada je reč o sve popularnijoj On line kupovini robe iz inostranstva, poznato je da veliki internet portali za elektronsku trgovinu poput Amazona imaju svoje regionalne centre iz kojih šalju svoje pakete kupcima okolnih zemalja. U tom pogledu, predstavnici Pošte Srbije imali su u svom Logističkom centru sastanak sa ambasadorom Republike Kine i najavili mogućnost strateške saradnje sa Alibaba grupom koja je najveća kineska kompanija za on line kupovinu. “Trenutna geopolitička pozicija u kojoj se nalazi, Srbiju čini idealnim habom za ovaj deo Evrope”, naglasio je Jovanović.

Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine turizma i telekomunikacija Vlade Srbije, složio se sa konstatacijom drugih učesnika da je potrebno i moguće unaprediti regulatorni okvir. “Radna verzija Zakona o elektronskom poslovanju postoji ali puna primena na nivou EU će krenuti u junu 2016. godine. Zakon se radi u skladu sa standardima EU, pre nego što uđe u skupštinsku proceduru šalje se na mišljenje svim entitetima koji proveravaju usklađenost sa evropskim regulativama”, objasnio je Savić.

Kada se pogleda ukupan promet po osnovu internet kupovine sa inostranstvom, može se govoriti o dvocifrenom rastu. Kako je ukazao Nenad Petrović, šef Odseka za metodologiju i razvoj platnog sistema Narodne banke Srbije,preliminarni podaci pokazuju da smo 2014. godine imali promet od oko 88 miliona eura a ove godine je oko 111 miliona. Omogućavanje prijema novca putem Pej Pal servisa je u nekoj meri svakako uticalo na ovo povećanje.

Prema rečima sekretara Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije, Jelene Jovanović, kako bi se u Srbiji unapredila elektronska trgovina, neophodno je omogućiti svim privrednim subjektima dugotrajno čuvanje ili arhiviranje elektronske dokumentacije. To bi za finansijski sektor značilo višemilionsku uštedu na godišnjem nivou. Druga stvar bi bilo omogućavanje elektronske fakture koje bi značilo još veće uštede kako za velika preduzeća tako i za državnu upravu. Država bi kroz takve projekte trebalo da omogući IT industriji pružanje takve vrste usluga i drugim privrednim subjektima.

On line kupovina robe iz inostranstva neminovno je povezana sa pitanjem carinske procedure. U našu zemlju na ovaj nači stiže ogroman broj pošiljaka male vrednosti. Aleksandra Tadić, samostalni savetnik u Odeljenju za carinske procedure Uprave carine objasnila je da je takva vrsta robe nekomercijalnog karaktera što znači da je isključivo za ličnu upotrebu i za takvu robu se carinski postupak zahteva povremeno. To su pošiljke čija vrednost ne prelazi 50 evra i one su oslobođene plaćanja carine ali nisu oslobođene plaćanja PDV. Kako je dodatno pojasnio Vladimir Ocokoljić, šef Carinske ispostave Pošta Beograd, činjenica je da je omogućavanje Pej Pala ohrabrilo građane da u većoj meri uđu u internet trgovinu i vidno je povećanje broja pošiljaka koji pristižu na Carinsku ispostavu Pošta Beograd. On je naglasio da se često dešava da službenici teško fizički postižu da obrade pošiljke u predviđenom roku. U tom pogledu je neophodno povećanje broja izvršilaca kao i unapređenje tehničkih uslova, na čemu se u Upravi carine postepeno radi.