Home Globalna ekonomija Politička distorzija tržišta oglašavanja u Srbiji (VIDEO)
Politička distorzija tržišta oglašavanja u Srbiji (VIDEO)

Politička distorzija tržišta oglašavanja u Srbiji (VIDEO)

0
0

Bez obzira da li je u pitanju oglašavanje državnih oglašivača kojima se nagrađuju lojalni mediji i kažnjavaju mediji koji nisu bliski vlasti, preko neshvatljivog stanja na tržištu oglašavanja kablovskih TV kanala, do potpunog sloma normalnog koncepta oglašavanja najvećih svetskih korporacija u sportu u Srbiji, stanje potpune distorzije tržišta oglašavanja u Srbiji traje jako dugo, nevezano za promene vlasti. Učesnici 193.konferencije Danas konferens centra “Tržište oglašavanja i sloboda medija u Srbiji”, koja je realizovana uz institucionalno partnerstvo ambasade SAD u Srbiji, naglasili su različite aspekte ovog problema koji suštinski uništava slobodu medija u Srbiji.

Aleksandar Gajović, državni sekretar ministarstva kulture i informisanja, ukazao je na činjenicu da je fenomen uticaja najvećih oglašivača na uređivačku politiku medija opšte prisutan u Evropi i da Srbija ni na koji način nije specijalno loša u ovoj oblasti.

Vukašin Obradović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ukazao je da su problemi pritiska oglašivača na uređivačku politiku medije globalni fenomen, ali da je u Srbiji činjenica da je država sa različitim državnim kompanijama ubedljivo najveći oglašivač, pa je samim tim i udeo države u distorziji tržišta oglašavanja ubedljivo najveći.

Anica Telesković i Udruženja novinara Srbije ukazala je na začarani krug uticaja oglašivača na uređivačku politiku medija, koji samim tim postaju nebitni, prestaju da budu izvor informisanja kome građani veruju, pa se pored ostalih faktora, i taj fenomen može smatrati bitnim delom problema propadanja medija u Srbiji. Takođe, pored ćutanja o aferama najvećih domaćih i stranih oglašivača, vrlo je zanimljiv trend de fakto reketiranja velikih korporativnih oglašivača kroz negativno izveštavanje tabloida.

Dragiša Kovačević, dugogodišnji direktor i vlasnik SOS kanala ukazao je na problem distorzije tržišta oglašavanja iz ugla upliva stranih kablovskih TV kanala koji nemaju nikakve zakonske obaveze koje imaju domaći emiteri i koji svojim damping cenama oglasnog prostora nelojalno konkurišu domaćim emiterima. Takođe, dodatni elemenat urušavanja tržišta oglašavanja u sportu je uticaj marketičkih agencija na najveće korportivne oglašivače da se ne oglašavaju u sportu, kao i rat kablovskih operatera zbog koga krajni korisnici u Srbiji jedini gube, pošto umesto dodatnog kvaliteta ponude, imaju dugogodišnji paradoks da kablovski operateri kažnjavaju svoje korisnike tako što zabranjuju kanale konkurentskih kablovskih operatera, tako da građanima neretko pored pretplate koju plaćaju, potrebno da plate i najmanje dve dodatne pretplate za dva različita kablovka operatera, kako bi mogli da gledaju sve sportske događaje. Poseban paradoks u ovoj oblasti je odluka SBB da se prenosi kvalifikacijionih utakmica reprezentacije Srbije za EURO 2020, prebace sa kanala Sport kluba, na potpuno novi kanala Nova S, koji je dostupan isključivo pretplatnicima SBB kablovske mreže, tako da je većina Srbije zbog ovog rata kablovskih provajdera, praktično ostala uskraćena za mogućnost gledanja ovih utakmica.

Stanko Crnobrnja, redovni profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, ukazao je na razliku između uloge REM u Srbiji, i sličnih regulatornih tela u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji, tako da je na tržištu Srbije stanje dosta haotično, zato što REM ne obavlja svoju funkciju nezavisnog regulatora i dozvoljava potpuno neverovatno stanje na medijskom tržištu Srbije. Profitne stope u prodaji reklamnog vremena za turske serije idu i preko 5000 posto, prodaja tzv. “crnih” TV sekundi i barter aranžmana predstavlja dodatni specifikum tržišta oglašavanja u Srbiji, koje je na toliko načina opterećeno problemima i nelogičnostima, da je takvo stanje na tržištu oglašavanja praktično nemoguće naći bilo gde u Evropi.

Snimke najzanimljivih izvoda iz izlaganja učesnika ove konferencije možete videti na ovim video snimcima:

Snimak celog programa konferencije možete videti na ovom linku: