Home Globalna ekonomija Obrazovanje koje osposobljava za tržište rada (VIDEO)
Obrazovanje koje osposobljava za tržište rada (VIDEO)

Obrazovanje koje osposobljava za tržište rada (VIDEO)

0
0

“Obaveza obrazovnog sistema i samog ministarstva je da prati obrazovanje od malih nogu, još od predškolskog uzrasta pa sve do visokog obrazovanja i naučno-tehnološkog razvoja, start apova i njihovog razvoja. S tim u vezi je u osnovne škole je od petog razreda uveden novi predmet pod nazivom “Tehnika i tehnologija sa preduzetništvom”. Jako je važno forsiranje učeničkog preduzetništva, đačkih zadruga i studentskih kompanija kao nekih vidova kroz koje mladi ljudi mogu da uče i stiču preduzetnička znanja i finansijsku pismenost”-   izjavio je za Danas Conference Center Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije. On je objasnio da se dualno obrazovanje pokazalo kao najefikasniji model koji je Ministarstvo za kratko vreme implementiralo prilagođeno specifičnim potrebama domaće privrede koja je pre svega usmerena na mala i srednja preduzeća. Za godinu dana je preko šesto kompanija potpisalo ugovor i preko četiri ipo hiljade učenika je ušlo u sistem s tim što je još hiljadu i osamsto kompanija na redu da potpiše ugovore za preko trideset profila. On je naglasio da je neformalno obrazovanje jako značajna kategorija i da je izjednačeno sa formalnim što je do skoro bilo nezamislivo. “U izradi je i novi Zakon o dualnom obrazovanju na visokim školama i u kao partnere imamo nekoliko nemačkih opština sa kojima su potpisani ozbiljni ugovori sa ciljem daljeg razvoja start apova”, dodao je Šarčević.

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije istakla je na konferenciji Obrazovni sistem i razvoj preduzetništva u Srbiji da su u poslednjih deset godina kompanije u Srbiji potrošile oko tri milijarde evra za osposobljavanje, prekvalifikacije i obrazovanje kadrova. Govoreći o radu Ministarstva na polju dualnog obrazovanja, ona je podsetila da je Ministarstvo podržalo napore privredne komore Srbije za uvođenje dualnog obrazovanja u sistem kako bi se mladim ljudima pomoglo da shvate kako da budu preduzimljivi, da prestanu da uče samo za ocenu i shvate da njihova znanja vrede. Upravo je najbolji način za proveru vrednosti stečenih znanja mogućnost da im budu otvorena vrata kompanija i da kroz dualni model obrazovanja, učeći na dva mesta i sagledavajući savremeni tehnološki razvoj. “Naš cilj je da mladim ljudima damo mogućnost što viši nivo kvaliteta znanja i kreiramo profile koji odgovaraju savremenom tehnološkom razvoju”, zaključila je u svom izlaganju.

Na panelu je učestvovala i Gabriela Ditetova, generalni menadžer Hotela Radisson Collection koja je govorila o načinu obučavanja kadrova za potrebe hotelijerske delatnosti zastupljene u njihovom sistemu. Ona je naglasila da je za njih jako važno da učenici i studenti imaju praktični deo edukacije u hotelima. “Švajcarska, Austrija i Nemačka  imaju dugu tradiciju i ozbiljnu reputaciju u okviru ugostiteljske delatnosti i važe za najbolje škole u ovoj oblasti  u Evropi. Njihovi učenici imaju konkretan dodir sa delatnošću i mogu da saznaju šta je suština industrije hotelijerstva”, dodala je Ditetova.

Mirjana Kovačević,  rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje i direktor Poslovne akademije Privredne komore Srbije rekla je u svom izlaganju da je Komora zajedničkim radom sa Ministarstvom uspela da se izbori za veću i značajniju ulogu privrede u realizacji ovog modela stručnog obrazovanja i da praksa edukacije u kompanijama bude oganizovana na drugačiji način. “Zahvaljujući Zakonu o dualnom obrazovanju i pravilnicima koje smo doneli,  sada imamo mogućnost da učenike pustimo u kompanije određeni broj dana u nedelji zavisno od toga koji su razred i profil kao i od toga kako je nastavnim planom i programom predviđeno. Kompanije imaju značajnu ulogu i u izradi nastavnih programa pri čemu izrada počinje opisom posla a kompanije kažu kakve su to vrste poslova koje će učenici obavljati na tim radnim mestima. U skladu s tim se određuje i uvodi u nastavni plan i koliko vremena i časova učenik treba da provede u realnom radnom okruženju. Takođe, boravkom u više kompanija, učenici su u mogućnosti da steknu još šire znanje i više mogućnosti kada završe školovanje”, zaključila je Kovačević.

Video snimak konferencije pogledajte na sledećem linku: