Home Fudbal Kraj UEFA! 12 velikih timova objavilo formiranje evropske Super lige!
Kraj UEFA! 12 velikih timova objavilo formiranje evropske Super lige!
5

Kraj UEFA! 12 velikih timova objavilo formiranje evropske Super lige!

0
5

Bomba za svetski fudbal upravo je eksplodirala i Real Madrid je zvanično objavio osnivanje Super lige u kojoj će predsednik biti Florentino Perez, predsednik Real Madrida. Ovaj potez smatra se početkom kraja UEFA Lige šampiona i logična je posledica grešaka balkanskog menadžmenta UEFA koji je ogromni deo novca usmeravao ka birokratijama u nacionalnim savezima i bilo je pitanje vremena kada će veliki klubovi koji pune budžet UEFA odlučiti da im je dosta i napraviti svoje takmičenje. 

Prenosimo saopštenje Real Madrida u celosti:

”Dvanaest najboljih evropskih fudbalskih klubova danas je objavilo da je formiralo novo takmičenje, Super ligu, kojom upravljaju njihovi osnivački klubovi. Milan,Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Real Madrid i Totenhem pridružili su se kao osnivački klubovi. Još će tri kluba biti pozvana da se pridruže pre početka sezone otvaranja što je pre moguće. Osnivački klubovi raduju se budućim raspravama s UEFA i FIFA kako bi pronašli najbolja rešenja za Super ligu i za svetski fudbal u celini. Formiranje nove lige dolazi u trenutku kada je globalna pandemija ubrzala nestabilnost trenutnog ekonomskog modela evropskog fudbala. Osnivački klubovi godinama imaju za cilj poboljšati kvalitet i snagu postojećih evropskih takmičenja, a posebno stvoriti turnir na kojem se najbolji klubovi i igrači mogu češće međusobno takmičiti. 

Pandemija je pokazala da su za povećanje vrednosti i prihoda u korist fudbalskog sistema u celini potrebni strateška vizija i komercijalni pristup. Poslednjih meseci intenzivno smo se savetovali sa upravnim telima o budućem formatu evropskih takmičenja. Osnivački klubovi veruju da rešenja koja su predložili regulatori (UEFA i FIFA) ne rešavaju temeljna pitanja, koja su i potreba za ponudom kvalitetnijih utakmica i za dobijanjem dodatnih finansijskih sredstava za celi svet fudbala.

Format takmičenja: 20 klubova će učestvovati, 15 klubova osnivača i pet dodatnih timova kvalifikovaće se godišnje na temelju učinka u prethodnoj sezoni; -Sve utakmice igraće se sredinom nedelje, svi klubovi će nastaviti takmičenje u svojim domaćim ligama, čuvajući tradicionalni sadržaj koji je u središtu klupskog života; Sezona započinje u avgustu s klubovima koji učestvuju u dve grupe po deset, igrajući domaće i gostujuće utakmice; prva tri u svakoj grupi automatski će se plasirati u četvrtfinale. Timovi koji završe četvrti i peti igraće dodatno dvomeč doigravanje. Nakon toga, od četvrtfinala nadalje odvijaće se doigravanje u dva dvomeča, koje će voditi do finala, koje će se igrati kao pojedinačna utakmica krajem maja na neutralnom terenu. Što je pre moguće nakon pokretanja muškog takmičenja, biće pokrenuta ženska liga, što će doprineti napretku i razvoju ženskog fudbala. Ovaj novi godišnji turnir omogućiće značajno poboljšani finansijski rast, što će klubovima omogućiti da podupiru evropski fudbal kroz dugoročno ulaganje, a solidarni doprinosi povećaće se u skladu s prihodima koje stvara nova evropska liga. Solidarne isplate biće veće od onih koje trenutno generiše evropski sistem klupskog takmičenja, a očekuje se da će premašiti 10 milijardi evra tokom perioda na koje su se klubovi obvezali. U međuvremenu, novo će se takmičenje graditi na temelju održivih finansijskih kriterijuma, pri čemu će se svi osnivači obavezati na okvir potrošnje. U zamenu za tu obavezu, klubovi će dobiti ukupnu jednokratnu uplatu od 3,5 milijardi evra, sa jedinom svrhom ulaganja u infrastrukturu i ublažavanja uticaja pandemije COVID.”

Predsednik Real Madrida i predsednik Superlige Florentino Pérez izjavio je: “Pomoći ćemo fudbalu na svim nivoima i postaviti ga na pravo mesto u svetu. Fudbal je jedini globalni sport na svetu sa preko 4 milijarde učesnika i, kao veliki klubovi, naša je dužnost zadovoljiti zahteve navijača “. U komentarima u prilog novoj evropskoj ligi, Andrea Anjeli, predsednik Juventusa i potpredsednik Super lige, dodao je: „Naših 12 članova osnivača predstavljaju milijarde navijača širom sveta. Okupili smo se u ovom kritičnom trenutku kako bismo postigli transformaciju u evropskom fudbalu kako bismo sportu koji volimo dali temelje kako bi bio održiv u budućnosti znatnim povećanjem solidarnih uplata. “ Džoel Glejzer, suvlasnik Mančester junajteda i potpredsednik Super lige, izjavio je: “Okupljajući najbolje klubove i igrače iz celog sveta kako bi čitavu sezonu igrali jedni protiv drugih, Super liga će predstavljati novo poglavlje za evropski fudbal, istovremeno osiguravajući takmičenje i najkvalitetnije sadržaje, kao i veću finansijsku stabilnost celog fudbalskog sistema.” 

Comment(5)

 1. To se lako resi uvedes pravilo nesto slicno kao sto je imala Jugoslavija.
  Ne mozes da predjes u ili da igras za klubove iz Super lige.
  Pa ti igraj Barselono bez Mesija, Grizmana, De Jonga, Dembelea, itd ili recimo Juve bez Ronalda, De lihta, Dibale,..itd
  Mada bi ja to pravilo vratio da vazi za ceo svet pa bi onda fudbal bio mnogo zanimljiviji sport i mnogo ujednacenije takmicenje bi bilo svako od postojecih.

 2. Kazu oni imamo milijarde navijaca.
  Pa da vam ta UEFA i FIFA nisu omogucile da pokupujete sve najbolje igrace sveta imali bi ste malo sutra milijarde navijaca.
  Kad bi se ukinulo Bosmanovo pravilo mogli da se slikaju sa tom njihovom Super Ligom.
  Ja gotivim Juventus, Real i sta ja znam ali sta bi oni bili da recimo ne mogu da kupe Ronalda, Dibalu, Modrica, Azara, Benzemu,..itd
  Bili bi prosecni klubovi za koje bi navijali navijaci iz Madrida i Torina i mozda iz nekih delova Spanije i Italije.
  Ovako pokupujes sve najbolje igrace sveta i kao ajde da igramo.
  Ma bezite bre i vi i vasa Super Liga, dosta bre vie.

  Najveci gubitnici fudbala od 1992 su klubovi istocne evrope i Ajax koji da nije bilo Bosmanovog pravila bi danas verovatno imao 10 titula prvaka evrope.

 3. Željko, pusti Ligu šampiona, piši nešto o Sadiq i Almeriji! Juče je dao gol, još malo pa će bonus! Živeo Umar Sadiq!!!!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published.