Home Globalna ekonomija Istorija spaja Srbiju i Ameriku (VIDEO)
Istorija spaja Srbiju i Ameriku (VIDEO)

Istorija spaja Srbiju i Ameriku (VIDEO)

0
0

“Zlatno doba” u odnosima Srbije i SAD iz vremena Prvog svetskog rata ustvari predstavlja “normu, a ne izuzetak”, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, na konferenciji “Američko-srpsko istorijsko savezništvo” koju je organizovao Danas Conference Center.

On je na ovom događaju održanom povodom 100 godina postavljanja zastave Srbije na Beloj kući  istakao da nikada ne snemo da zaboravimo da su naše zajedničke vrednosti ono što nas danas spaja i što će nastaviti da nas spaja u budućnosti.

Ambasador Skat je podsetio da je 28. jula 1918. godine tadašnji predsednik SAD Vudro Vilson naložio postavljanje srpske zastave iznad Bele kuće jer je razumeo šta je srpski narod pretrpeo u Prvom svetskom ratu i želeo da oda poštu srpskim žrtvama. Tim povodom je najavio da će u subotu, na stogodišnjicu tog događaja, postaviti srpsku zastavu na ambasadi SAD u Beogradu kao znak poštovanja prema Srbiji, ali i sećanja na taj jubilej. On je u svom izlaganju na ovoj konferenciji istakao da su ovi događaji od pre jednog veka veoma važni jer dokazuju naše dugo savezništvo.

U petak će u Beogradu biti otvorena izložba „Zajedno pobeđujemo“ o srpsko-američkim odnosima. Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković poručio je na ovom skupu građanima Srbije da na sajtu američke ambasade pogledaju na mapi Srbije označena mesta gde su SAD pomogle Srbiji.

Dan Tana, član Američke akademije za filmsku nauku i umetnost napustio je bivšu Jugoslaviju sa 18 godina sanjajući o filmskoj industriji, ugostiteljstvu i sportu.

„Zahvaljujući Americi svi moji snovi su ispunjeni. Ja nisam političar, ali volim demorkatiju, u srcu sam socijalista, u poslu sam i kapitalista zahvaljujući SAD, molim vas volite Ameriku koliko ona voli vas i bićete srećni“, poručio je Den Tana.

Povodom ovog jubileja, učesnike konferencije je pozdravio preko video linka iz SAD pozdravio i Vlade Divac, generalni menadžer Sakrametno Kingsa i jedna od najvećih košarkaških zvezda sa prostora bivše SFRJ…

Integralni video cele konferencije pogledajte na linku u nastavku: