Home Globalna ekonomija Internet oglašavanje postaje ozbiljan pokretač tržišta usluga u Srbiji (VIDEO)
Internet oglašavanje postaje ozbiljan pokretač tržišta usluga u Srbiji (VIDEO)

Internet oglašavanje postaje ozbiljan pokretač tržišta usluga u Srbiji (VIDEO)

0
0

Sve veći broj usluga postaje dostupan preko interneta, a pored kupovine različitih proizvoda, polako, ali sigurno, usluge dobijaju sve veći udeo u elektronskoj trgovini, jedan je od zaključaka 194. konferencije Danas konferens centra, koja je održana u hotelu Radison Blu u Beogradu, uz institucionalno partnerstvo Ambasade SAD u Srbiji. Vladimir Nikolić, osnivač i generalni direktor LimundoGrad d.o.o., kompanije koja je vlasnik jednog od najvećih domaćih portala elektronske trgovine ukazao je na ogroman porast transakcija, tako da je taj broj samo na portalu Limundo, preko milion transakcija godišnje. Takođe, vrlo bitan faktor u rastu kupovine preko interneta je udobnost, čak i lenjost, tako da je samo zbog činjenice da ova kupovina ne zahteva nikakav napor, ta opcija postala jako popularna među građanima Srbije.

Dva najvidljivija elementa širenja spektra usluga koje građani koriste na internetu, svakako su usluge prevoza i ugostiteljske usluge. Globalni gigant Uber odavno je objedinio usluge prevoza putnika, što se naručuje preko aplikacije Uber, ali i naručivanja hrane iz različitih restorana, što se naručuje preko aplikacije Uber Eats. U Srbiji, aplikacija Car Go inicirala je pravi bum u ovoj oblasti, tako da i klasična taksi udruženja sada uvode opciju naručivanja vožnji preko aplikacije, dok posebno veliku ekspanziju doživljavaju različite aplikacije koje obezbeđuju naručivanje hrane iz restorana, tako da se posebno u ova dva segmenta vidi koliko veliki potencijal ima trgovina preko interneta, koja pored kupovine proizvoda, uključuje i ozbiljan segment usluga koje građani Srbije svakodnevno koriste.

Aleksandar Ašković, IT novinar i YouTube autor, ukazao je na ogroman uticaj društvenih mreža na tržište oglašavanja, na promene navika gledanja TV programa, koje posebno kada je reč o YouTube kanalima, postaje ozbiljan iskorak sa linearnog koncepta televizije u kome postoje temini emisija i blokovi reklama, do nelinearnog koncepta u kome se emisije gledaju kada korisnicima odgovara, uz reklame koje se pojavljuju u sklopu YouTube servisa. YouTube ima preko 1,8 milijardi korisničkih naloga širom sveta, a tržište oglašavanja je globalizovano, tako da bez obzira na to odakle je postavljen video snimak, reklame se emituju korisnicima po njihovoj geografskoj lokaciji, tako da korisnik u Španiji gleda španske reklame, dok korisnik u Srbiji gleda reklame namenjene tržištu Srbije. Za sada, uprkos ogromnom broju korisnika u Srbiji, cena oglašavanja na YouTube i dalje godinama stagnira na vrlo niskom nivou, što domaće autore stavlja pod pritisak da ako žele da zarade, moraju da proizvedu sadržaj koji će biti gledan i na bogatijim tržištima, gde je prihod od oglasa znatno veći.

Gledanje filmova takođe je jedan od bitnih segmenata koji postaju dostupni preko različitih striming servisa poput Netfliksa, HBO GO i Hulu, ali barem za sada, globalno to nije dovelo do pada posete bioskopima, pošto je odlazak u bioskop očigledno mnogo više od gledanja samog filma, pa tako imamo fenomen filma Avengers Infinity War: Endgame, koji je u bioskopima za nešto više od mesec dana, zaradio preko 2,7 milijardi dolara.

Fenomen oglašavanja na društvenim mrežama i direktna komunikacija korisnika sa servisima za oglašavanje društvenih mreža, dovodi do još jedne sistemske promene u konceptu oglašavanja, a to je da se ceo proces obavlja bez posrednika u vidu marketinških agencija, a tu ulogu preuzimaju sami servisi društvenih mreža, tako da se na YouTube snimcima prihodi dele po modelu 55 posto autoru snimka, 45 posto samom YouTube servisu.

Najzanimljivije izvode iz izlaganja možete videti na ovim video snimcima:

Snimak celog programa konferencije, možete videti na ovom video snimku: