Home Globalna ekonomija Inovativni lekovi iz SAD smanjuju ukupne troškove i povećavaju uspeh lečenja nekada neizlečivih bolesti(VIDEO)
Inovativni lekovi iz SAD smanjuju ukupne troškove i povećavaju uspeh lečenja nekada neizlečivih bolesti(VIDEO)
0

Inovativni lekovi iz SAD smanjuju ukupne troškove i povećavaju uspeh lečenja nekada neizlečivih bolesti(VIDEO)

0
0

Saradnja Srbije i SAD u oblasti zdravstvenog sistema generalno je usmerena ka uvozu naprednih inovativnih lekova koji tretiraju veliki broj doskora neizlečivih bolesti, kao i lečenju velikog broja građana Srbije koji u domaćem sistemu ne mogu da dobiju adekvatnu zdravstvenu negu za svoje bolesti u zdravstvenim sistemima SAD, rečeno je na 203.konferenciji Danas konferens centra “Srbija i SAD-Saradnja u oblasti zdravstvenog sistema”, koja je održana u četvrtak, 20. februara 2020. godine u beogradskom hotelu Radisson Colection.

Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača invativnih lekova Inovia, ukazao je na značajan udeo američkih farmaceutskih kompanija u lečenju velikog broja građana Srbije koji boluju od do skora neizlečivih bolesti, a generalni problem zdravstvenog sistema Srbije nije isključivo iznos novca koji država izdvaja za lečenje građana Srbije, već efikasnost i promišljenost trošenja tog novca. “Nominalno, inovativni lek čija cena jeste viša od klasične terapije, neretko u ukupnom zbiru smanjuje ukupne troškove  lečenja, pošto smanuje broj bolničkih dana, povećava ukupni broj potpuno izlečenih građana Srbije i tako smanjuje pritisak na penzioni sistem i sistem socijalne zaštite, pošto građane iz sfere invaliditeta i poslovne nesposobnosti koja vodi u prevremeno penzionisanje, vraćaju u sferu poslovne sposobnosti i potpunog izlečenja.”

Primer raka grlića materice, koji je među pet vodećih uzroka maligniteta među ženama u Srbiji, ukazuje da neretko uopšte nije problem ni u novcu. “Jedna inovativna vakcina koja drastično smanjuje rizik raka grlića materice, košta negde oko 100 evra, i postavlja se pitanje zašto ta vakcina nije uključena u sistem obavezne vakcinacije koju sprovodi država.” upozorila je Ivana Petrović, medicinski direktor Opšte bolnice Bel Medic.

Snimak programa konferencije, koja je realizovana u saradnji sa Ambasadom SAD u Srbiji, možete videti na ovom video snimku postavljenom na YouTube kanalu Danas Conference Center, koji je postao jedan od najposećenijih informativnih YouTube kanala ne samo u Srbiji, već u regionu, sa preko 26 miliona pregleda i više od 27 hiljada prijavljenih korisnika.