Home Globalna ekonomija Infrastrukturne investicije neraskidivo su vezane za zaštitu životne sredine(VIDEO)
Infrastrukturne investicije neraskidivo su vezane za zaštitu životne sredine(VIDEO)
0

Infrastrukturne investicije neraskidivo su vezane za zaštitu životne sredine(VIDEO)

0
0

Američke infrastrukturne investicije poput gradnje Moravskog koridora samo su deo ekonomskog razvoja Srbije, koji da bi bio istinski održiv mora biti usklađen sa standardima zaštite životne sredine, pa je u tom sklopu nedavna poseta predstavnika Američke agencije za zaštitu životne sredine Srbiji jako značajna, jedan je od zaključaka konferencija “Srbija i SAD-Veze u oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine”, koja je održana u hotelu Radisson Collection u Beogradu.

Profesor ekonomije Miodrag Zec, ukazao je na potrebu da se infrastrukturne investicije u auto puteve, usklade sa razvojnom politikom regiona kroz koje prolaze, da ne bi došlo do toga da građani zbog niskog standarda i nedostatka ozbiljne poslovne aktivnosti kompanija u tom delu Srbije, jednostavno ne koriste novoizgrađene auto puteve. Posebno značajan je aspekt zaštite životne sredine i svesti građana da je taj proces opšte dobro, a ne obaveza inspekcija ili države.

Siniša Mitrović iz Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, ukazao je na pozitivni uticaj posete predstavnika Američke agencije za zaštitu životne sredine i ukazao na jako zanimljiv investicioni ciklus u reciklažnu industriju u SAD, koja je nakon odbijanja Kine da nastavi recikliranje ambalažnog otpada iz SAD, u fazi ozbiljne tehnološke ekspanzije iz koje i Srbija jako puno može da nauči.

Snimak programa ove konferencije Danas Conference Center, koja je realizovana uz institucionalno partnerstvo Ambasade SAD u Srbiji, možete videti na ovom video snimku: