Home Globalna ekonomija Dovoljan broj inspektora ključ za suzbijanje sive ekonomije
Dovoljan broj inspektora ključ za suzbijanje sive ekonomije

Dovoljan broj inspektora ključ za suzbijanje sive ekonomije

0
0

“Vlada Republike Srbije je 2017 i 2018 godinu odredila kao godine za suzbijanje sive ekonomije”, izjavio je Željko Ožegović, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

U svom izlaganju na konferenciji “Inspekcijski sistem i primena zakonodavnog okvira Srbije” Ožegović je podsetio da je Srbija 10 godina čekala na Zakon o inspekcijskom nadzoru iako je još 2005 postojala obaveza da se donese. Ovaj zakon je neophodan zbog reforme inspekcijskih službi a u prkos postojanju preko hiljadu propisa, oni ne regulišu način na koji inspekcijepostupaju pa u našoj ekonomiji postoji 30 procenata privrednih subjekata koji posluju u sivoj zoni. Veliki problem predstavljala je nekoordinisanost inspekcija i nestandardnost njihovog postupanja sa uvek reaktivnom a nikada preventivnom ulogom. Nedostatak tehničke opremljenosti kao i nedovoljna obučenost u postupanju su takođe konstatovne od strane privrede i građana. Ožegović je izjavio da su u skladu sa tim sprovedene obuke za inspekcijske službe na republičkom nivou.

Dragana Ilić, koordinator stručne grupe koordinacionog tela za sprovođenje aktivnosti za suzbijanje sive ekonomije NALED je u svom izlaganju konstatovala da je glavni problem kad je siva ekonomija u pitanju upravo nedovoljan nadzor i kontrola ali takođe i nemotivisanost privrede i građana, posebno zbog toga što nisu postojala pravila koja su jasna i jednaka za sve. Ona je i podsetila činjenicu da postoji nedovoljan kapacitet inspekcija i sukob nadležnosti. Tako se nejčešće dešava da za jednu stvar dolazi do kontrole od strane tri inspekcije a za neku drugu ne vrši kontrolu niko. To je omogućavalo da određeni subjekti rade mimo  zakona i otvaralo prostor za koruptivne radnje. S tim u vezi pohvalila je nameru novog zakona da omogući bolju koordinaciju inspekcija. Podsetila je takođe da se ovim merama i omogućavanju uređenosti u ovoj oblasti obostranu korist imaju i država i odgovorna privreda koja se zbog toga nalazila u problemu nelojalne konkurencije u odnosu na subjekate koji su poslovali u sivoj ili croj zoni bez ikakvih sankcija.

Ljubiša Dimitrijević, sekretar Udruženja za stručne, naučne i tehničke delatnosti Privredne komore Srbije (PKS), konstatovao je da je PKS od samog početka učestvovala u pripremi ovog, po njegovim rečima, sistemskog zakona.  Uzimajući u obzir probleme koje su članovi kao privredni subjekti iznosili po pitanju kontrola koje su imali, namera je bila da se nađe ravnoteža između primene propisa i sadašnje ekonomske situacije.

Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije u svom izlaganju je podsetio da je tokom prošlogodišnjeg Nišvila došlo do situacije da su svi ugostiteljski objekti bili zatvoreni zbog tri fiskalna računa. Iste probleme imali su privrednici kako niškog okruga tako i iz Vojvodine. On je naglasio da preventivna mera u ovoj oblasti  treba da ima prednost u odnosu na represivnu jer umanjuje troškove i podstiče izlazak iz sive ili crne ekonomije. On je konstatovao da je neophodno sprovoditi i kontrolu samih inspektora.

I.P.