Home Globalna ekonomija Prihod od izvoza softvera u 2016. godini 800 miliona eura (VIDEO)
Prihod od izvoza softvera u 2016. godini 800 miliona eura (VIDEO)

Prihod od izvoza softvera u 2016. godini 800 miliona eura (VIDEO)

0
0

Na konferenciji Softverska industrija i prihodi od izvoza softvera, u organizaciji Danas konferens centra, konstatovano je da IT industrija sve ubedljivije postaje dominantna privredna grana. Od deset najuticajnijih i najmoćnijih svetskih kompanija, sedam su tehnološke kompanije koje poslovanje baziraju na informacionim tehnologijama, a  5 od njih imaju tržišnu vrednost  koja je dva puta veća od BDP Jugoistočne Evrope uključujući i Tursku. Rast tih kompanija u poslednje dve godine je veći od 30 procenata.

Digitalizacija takođe pravi sve veće tektonske promene u tradicionalnim industrijama. Ono što je činjenica a i trend u svetu jeste da jednaelektronska prodavnica  u Americi vredi više nego svi ritejleri zajedno zahvaljujući  digitalnoj transformaciji koju su prepoznali i sproveli na vreme. Postoje i srpske kompanije poput Nordeusa koje su doživele svetsku ekspanziju. Nordeus danas beleži preko 150 miliona korisnika na svim kontinentima i veliki profit.

Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, rekao je u svom izlaganju da je ovo ministarstvo pokrenulo inicijativu o donošenju Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji  i usluga od poverenja u elektronskom poslovanju. Ovaj zakon ima za cilj da se poveća poverenje u digitalno poslovanje i internet ekonomiju. Ovaj  Zakon treba po prvi put da izjednači elektronsku formu dokumenta sa pisanom. Za pravna lica to će podrazumevati uvođenje elektronskog pečata i prema rečima Savića, takav dokument je gotovo nemoguće falsifikovati. Pomoćnik ministra je izneo i veoma interesantne podatke koji se tiču prihoda od izvoza softverskih usluga.: „ Od 2008-2015 godine izvoz kompjuterskih usluga uvećan je četiri puta dok je 2015 neto izvoz premašio prihode od npr. Fijat Krajslera i Železare Smederevo. Tokom 2016 taj izvoz je dostigao iznos od 800 miliona eura što je premašilo izvoz žitarica kao i voća i povrća.“- istakao je Savić.

Aleksandar Ašković, IT novinar i YouTube autor, govorio je o tome da smatra da građani nisu dovoljno edukovani i informisani o svojim pravima i obavezama u ovoj oblasti, kao i da treba obrazovati građane o stvarima koje su im dostupne kao što je portal E-uprave. On je govorio o velikim uspesima tzv. start ap kompanija poput Ubera koji pruža usluge taksi prevoza putem svoje aplikacije, kao i raznim drugim servisima koji prihoduju ogromne iznose. On je pomenuo i sve veću pojavu tzv. digitalnih nomada, osoba koje obavljaju različite poslove putem interneta a nisu vezani za bilo kakvo radno mesto, već im je samo potreban lap top, dobra internet bežična mreža i to mogu raditi sa bilo koje tačke u svetu. Ašković je mišljenja da bi bilo korisno da država formira gimnaziju koja bi obrazovala programere kao i da podsticajima, subvencijama i bespovratnim sredstvima stimuliše ideje preduzetnika bazirane na ovakvim tehnologijama…

I.P.

Integralni video snimak konferencije možete pogledati na linku u nastavku: