Home Ekonomija zabave Američka filmska industrija je prirodni partner domaće filmske industrije(VIDEO)
Američka filmska industrija je prirodni partner domaće filmske industrije(VIDEO)
0

Američka filmska industrija je prirodni partner domaće filmske industrije(VIDEO)

0
0

Američki filmski projekti u Srbiji nisu svedeni na pružanje jeftinih servisnih usluga domaće filmske industrije, već sve više uključuju i mnogo složenije angažovanje u oblasti postprodukcije i režije, tako da nakon puno godina imamo mlade srpske režisere koji rade na američkim serijama koje se snimaju u Srbiji, rekao je Igor Turčinović, direktor Pink Film International na konferenciji Danas Conference Center “Srbija i SAD-Veze u oblasti filmske industrije”, koja je održana u hotelu Radisson Collection, uz institucionalno partnerstvo ambasade SAD u Srbiji.

Govoreći o vremenima u kojima je bivša Jugoslavija bila u samom svetskom vrhu kada je reč o filmskoj industriji, Dan Tana, član američke Akademije filmskih nauka i umetnosti, ukazao je na ozbiljan otpor određenih ljudi iz domaće filmske industrije koji su nakon petog oktobra 2000. godine radili sve što su mogli da spreče dolazak najvećih američkih filmskih studija u Srbiju. “Tako smo umesto da se vratimo na mesto u vrhu svetske filmske industrije, mi sada u situaciji da pokušavamo da ne budemo poslednji u Evropi”, rekao je Dan Tana. “Ipak, moram da konstatujem da je nakon puno ovih konferencija na kojima sam govorio, sada stanje ipak mnogo bolje i da su strani filmski projekti krenuli sa realizacijom i u Srbiji, što je jako dobro.”

Milica Božanić, izvršni direktor Srpske filmske asocijacije, ukazala je na to da država povećava finansijsku podršku realizaciji ovih projekata, koji su pored benefita za domaću filmsku industriju, uvek ujedno i ozbiljan benefit za industriju turizma.

Snimak konferencije možete videti u integralnoj formi na ovom video snimku: