Home Globalna ekonomija Novi zakon obavezuje taksi delatnost na angažovanje vozača sa licencom
Novi zakon obavezuje taksi delatnost na angažovanje vozača sa licencom

Novi zakon obavezuje taksi delatnost na angažovanje vozača sa licencom

0
0

Konferencija “Globalni trendovi taksi prevoza i zakonska regulativa u Srbiji” održana u hotelu Radisson Collection u Beogradu, bila je prilika da javnosti budu predočene razlike i neki od razloga sukoba koji međusobno postoje između registrovanih taksi preduzetnika i udruženja s jedne strane, i aplikacija za prevoz putnika koje od nedavno posluju i u našoj zemlji a poslednjih meseci doživljavaju veću ekspanziju.

Prema rečima Aleksandra Miloševića, taksi preduzetnika iz Beograda i jednog od organizatora nedavnih štrajkova taksista, jedini prihvatljivi koncept koji je u skladu sa zakonskom regulativom jeste da aplikacije posluju isključivo u saradnji sa taksi preduzetnicima i kao svoje zaposlene angažuju profesionalne vozače kao što je to slučaj sa Jandeksom kao partnerskom kompanijom čuvenog Ubera. On je naveo da je po statistici registrovanih  udesa,beogradski taksi prevoz među najbezbednijima u Evropi i da je po njegovom mišljenju bezbednost korisnika prioritet.

Mihailo Obradović, još jedan učesnik panela u ulozi taksi preduzetnika, naglasio je da država Srbija do danas nije dozvolila uvođenje licenci što je umnogome moglo da bude rešenje problema i da smatra da na uslugu taksi vožnje treba gledati kao na profesiju a ne dopunsku delatnost koju može da radi bilo ko ko nije profesionalni vozač.

S druge strane, Vuk Guberinić, direktor Car:Go aplikacije za naručivanje prevoza pojašnjava ovaj tehnološki sistem kao organizatora povezivanja dve zainteresovane strane, naime putika sa vozačem u realnom vremenu i naplate izvršene usluge. On je naveo da je Car:Go start ap kompanija koja radi po modelu koji je odavno trend u svetu i koja za svoje partnere ima vozače koji su registrovani za prevoz po zakonu o turizmu, moraju da poseduju vozilo koje je staro do 15 godina, prošlo sve tehničke preglede,  osiguranje putnika za to vozilo i vozačku dozvolu duže od 5 godina…

Zlatan Zlatković, direktor Beogradskog taksija podsetio je da su u toku izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji će podrazumevati da se za uslugu prevoza putnika od tačke A do tačke B moraju angažovati licencirani vozači.

Predstavnici taksi sektora naveli su i nešto što je javnosti možda manje poznato, naime da sva registrovana taksi udruženja već poseduju aplikacije na kojima je moguće dobiti obračun vožnje pre ulaska u automobil. Gledano iz perspektive korisnika, svakako postoji interes da klijent iz ovakve vrste sukoba profitira i da rezultat bude da se kvalitet ove uslužne delatnosti značajno unapredi a da li će tako biti, ostaje da se vidi…

I.P.