Home Ekonomija zabave Akva parkovi puni stranih gostiju(VIDEO)
Akva parkovi puni stranih gostiju(VIDEO)
0

Akva parkovi puni stranih gostiju(VIDEO)

0
0

 Na početku rada Akva parka Petroland zabeležene posete bile su u odnosu: Domaći turisti 80% a stranci 20%, da bi poslednji podatak pokazao da se nakon plasiranja ponude i ka stranim turistima u tranzitu, odnos promenio tako da se beleži poseta u odnosu  40%  domaći i 60% turisti iz inostranstva.

 

„U  prvih šest meseci 2017. godine zabeležen je rast turističkih poseta Srbiji od 11,6% u odnosu na 2016. a ostvaren rast od 9,1% u broju noćenja“- izjavio je državni sektretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije Miroslav Knežević na konferenciji „Industrija zabave-Prihodi od turizma i izgradnja zabavnih i akva parkova“.

Prema njegovim rečima, Strategija razvoja turizma do 2020. godine prepoznala je značaj i ulogu tranzitnog turizma jer je činjenica da postoji  veliki broj stranih turista koji prolaze kroz našu zemlju, naročito u letnjem periodu što ukazuje na potrebu za povećenjem ponude. Neki od načina jesu akva i zabavni parkovi ili slični sadržaji koji bi privukli turiste u tranzitu da jedan deo puta ili odmora provedu na takvim opuštajućim lokacijama, čime bi se povećala potrošnja gostiju i prihodi u ovoj oblasti.

Samuel  Šlemender, zamenik generalnog menadžera Aqua Park Petroland, samo je potvrdio na primeru ovog akva parka celu logiku ovakvih investicija. Prema njegovim rečima, gotovo je postala obaveza da strani turisti koji prolaze, naročito na pravcu Hrvatske i Rumunije, posećuju njihov akva park. On je naglasio da veliku ulogu u realizaciji ovakvih poseta igra saradnja sa turističkim organizacijama iz istočnoevropskih zemalja jer se Bački Petrovac nalazi blizu granice sa Hrvatskom i Rumunijom. Izneo je i veoma interesantne podatke, naime da je na početku rada ovog akva parka beležena poseta  u odnosu: Domaći turisti 80% a stranci 20%, da bi poslednji podatak pokazao da se nakon plasiranja ponude i ka stranim turistima u tranzitu, odnos promenio tako da se beleži poseta u odnosu  40%  domaći i 60% turisti iz inostranstva. Šlemener je najavio realizaciju projekta koji su u pripremi a koji podrazumevaju izgradnju svlačionica,  novih smeštajnih kapaciteta sa bungalovima, olimpijski bazen, nove toboganske kule i sl. Ovakve investicije podrazumevaju konstantno uvođenje novih sadržaja kako bi se isti turisti više puta vraćali.

Ne treba zaboraviti ni važnost komplementarnih sadržaja i ponuda u formi keteringa, prodaje suvenira i slično, koje čine čak 1/3 potrošnje prilikom poseta ovakvom atrakcijama. Ovi podaci neizbežno potvrđuju svu logiku, značaj i potencijal investiranja u slične sardržaje kao i smisao podrške države sličnim inicijativama od strane privatnih investitora.

Prema rečima Kneževića, podrška države podrazumeva infrastrukturne investicije kao što je izgradnja puteva kao i stimulacije ideja i projekata kroz povoljne kredite za koje u stvari apliciraju lokalne samouprave koje su prethodno prepoznale smisao privatnih ideja i projekata.

Sve ovo manje ima smisla bez adekvatne marketinške strategije kako bi se potencijalni posetioci uopšte obavestili o postojanju ovakvih sadržaja kroz plasiranje kroz zvaničnu turističku ponudu na nacionalnom nivou.  Primeri sličnih investicija u drugim zemljama pokazuju da  kada se industrija zabave prepozna kao perspektivna privredna grana sa potencijalom za ubrzani rast uz kreiranje adekvatnog marketing plana, rezultati neće izostati.

Integralni snimak konferencije možete pogledati na sledećem linku:

Industrija zabave-Prihodi od turizma i izgradnja zabavnih i akva parkova (Video):