Home Globalna ekonomija Privreda Srbije pod teretom skoro 500 parafiskalnih nameta
Privreda Srbije pod teretom skoro 500 parafiskalnih nameta

Privreda Srbije pod teretom skoro 500 parafiskalnih nameta

0
0
Prema istraživanju Unije poslodavaca Srbije koje je obuhvatilo sve lokalne samouprave, u našoj zemlji se primenjuje ukupno skoro 500 parafiskalnih nameta na različitim nivoima.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije  je na panel diskusiji “Lokalne samouprave i parafiskalni nameti u Srbiji” u organizaciji Danas konferens centra, rekao da je to istraživanje od pre nekoliko meseci utvrdilo i da su samo dve opštine po pitanju nameta poštovale Zakon o komunalnim delatnostima – Veliko Gradište i Rekovac. On se osvrnuo i na Zakon o komunalnim preduzećima koji sadrži tačku po kojoj se ne sme različito naplaćivati komunalna usluga u zavisnosti od toga kome se naplaćuje, da li fizičkim licima ili preduzaćima a koji se kod nas u tom smislu ne primenjuje, kao i na apsurd naplate iznošenja smeća po kvadratnom metru za preduzeća, što je praksa koja po njegovim rečima ne postoji nigde na svetu.

Dragan Spirić član komisije za lokalne samouprave Stalne konferencije gradova i opština, konstatovao je da je ključ dobrog funkcionisanja da ni jedna strana ne “zagrabi” previše za sebe, da na lokalnom nivou treba imati više sluha za privrednike kao one koji stvaraju i koji su nosioci razvoja.  Po njegovim rečima. definisija parafiskalnih nameta bi bile one dažbine koje su od strane lokalne samouprave nametnute privredi u obliku različitih poreza, naknada i taksi a da za to ne postoji protivusluga. Složio se sa drugim učesnicima da je privredi neophodna predvidivost i planiranje budžeta te da iz tog razloga i takvi nameti trebada budu predvidivi i da postoji prostor za dodatno uređivanje i doterivanje propisa. Pojedine takse poput firmarine i ekološkeih taksi su zakonom ograničene do kog najvišeg iznosa mogu da idu i da lokalna samouprava ima pravo da sama odlučuje o visini u okviru i do tog maksimalnog nivoa.

Slobodan Krstović, saradnik za ekonomske analize u NALED-u konstatovao je da je uokviru akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije koji je Vlada usvojila za 2017/18 godinu jedna od mera koju je ova asocijacija predložila upravo reforma parafiskalnih nameta. Po njihovim istraživanjima to je jedna od tri glavne teme koju privrednici konstantno ističu kao ključni problem sa kojim se suočavaju. Naša zemlja je u ovoj oblasti negativni šampion sa čak 384 neporeska nameta koja opterećuju privredu prema istraživanju iz 2014. godine. “NALED je predlagao ministarstvu finansija uvođenje jedinstvenog registra neporeskih nameta po kome se naknada ili taksa ne može propisati ukoliko nije upisana u taj registar”, naglasio je Krstović