Home Ekonomija zabave U novembru prvi javni poziv za finansiranje filmskih projekata
U novembru prvi javni poziv za finansiranje filmskih projekata
0

U novembru prvi javni poziv za finansiranje filmskih projekata

0
0

Ministarstvo privrede Vlade Srbije priprema Pravilnik kojim će detaljno biti regulisan sistem subvencija međunarodnih filmskih projekata koji se realizuju u Srbiji, najavio je Dušan Korunoski, savetnik ministra privrede govoreći na konferenciji Danas konferens centra “Sistem finansiranja filmske industrije u Srbiji”, koja je održana u hotelu Radison Blu u Beogradu. “Efekti ove regulative biće višestruki: od prihoda lokalnih filmskih radnika, dodatnih prihoda sektora logistike i ugostiteljstva, ali i dodatno jačanje turističke promocije Srbije kroz snimanje različitih filmskih projekata koji se distribuiraju širom sveta”, ukazao je Korunoski. “Mađarska je stopu subvencija međunarodnih filmskih projekata ove godine podigla sa 20 na 31 posto, a ne verujem da oni bacaju pare, pošto su godišnji prihodi Mađarske od međunarodnih filmskih projekata oko 400 miliona evra, što je mnogo više od 5 miliona evra koliko od ovih projekata zarađuje Srbija.” U narednih mesec dana očekuje se raspisivanje javnog poziva međunarodnim i domaćim filmskim producentima za realizaciju filmskih projekata, na osnovu kog bi već u 2016.godini mogli da krenu prvi subvencionisani međunarodni filmski projekti u Srbiji.

Anđelija Vlaisavljević, direktorka kompanije Work In Progress, ukazala je da je celokupno stanje u domaćoj filmskoj industriji poražavajuće, i da čak i najuspešniji domaći filmski producenti ne uspevaju da nađu ozbiljne sponzore za svoje projekte, tako da je praktično državno finansiranje ostalo jedini izvor finansiranja. “Nadam se da će ovaj Pravilnik biti donet što pre, pošto strani filmski producenti sada odlučuju gde će snimati filmove u prvoj polovini 2016.godine. Dugo smo čekali zakone, pa samo čekali Uredbu, sada čekamo Pravilnik, ako budemo predugo čekali, strani producenti će izabrati neku drugu lokaciju osim Srbije.” ukazala je Anđelija Vlaisavljević i dala veoma zanimljive podatke o potencijalu prihoda od globalne filmske industrije. “Jak dolar veliki je podsticaj za američke filmske producente, tako da im se u ovom trenutku mnogo više isplati da realizuju svoje projekte u Evropi. Naši filmski radnici, posebno u različitim tehničkim kategorijama, poput rasvete, kostima i sličnih usluga nalaze se u svetskom vrhu, praktično sami nose jednu visokobudžetnu produciju serije Marko Polo, koja je samo u Mađarskoj do sada ostavila 50 miliona evra, a nadam se da će nakon usvajanja novog Pravilnika makar deo tog novca moći da dođe i u Srbiju kroz snimanje delova ove velike serije.”

Dejan Petričević, regionalni menadžer Taramount Filma i bivši predsednik Antipiratske asocijacije SCG, ukazao je da je fenomen piraterije mnogo širi od prodaje piratskih  DVD izdanja na ulici, već je to problem koji traje punih dvadeset godina, koji datira još iz vremena devedesetih godina prošlog veka, kada su čak i televizije bez dozvole emitovale filmove koji su još uvek išli u bioskopima. “Mi smo kao producenti domaćeg filma “Mali Budo”, imali jako dobre rezultate kada smo kroz mrežu Telekomovog IP TV ponudili opciju pej per vju gledanja ovog filma, što ukazuje da potencijal čak i u Srbiji postoji.” ukazao je Petričević. “Srbija ima preveliki broj televizija, što je dovelo do toga da novca za otkup filmova nema dovoljno, i ako vidimo da je stepen sive ekonomije orgoman, preko nivoa od 50 posto, tako da to sve ukupno marginalizuje Srbiju kao filmsko tržište koje je iz perspektive globalne filmske industrije malo čak i u poređenju sa zemljama okruženja.”

Ana Bulos, ekonomski savetnik u ambasadi SAD u Srbiji pozitivno je ocenila neočekivano brzu reakciju Vlade Srbije koja je donela Uredbu kojom se stimulišu međunarodni filmski projekti. “Dan Tana je na prošloj konferenciji Danas konferens centra bio pesimističan i najavio da će pre Srbija ući u Evropsku uniju, nego što ćemo dočekati usvajanje sistema subvencija međunarodnih filmskih projekata, ali izgleda da stvari stoje mnogo bolje nego što je izgledalo pre samo nekoliko meseci.” ukazala je Ana Bulos. “Ono što bi bilo dobro regulisati, posebno ako se usvaja nova regulativa, to je nova politika borbe protiv piraterije, pošto je nivo ovakve vrste krađe intelektualne svojine nedopustivo visok. Dok je tako, veliki globalni internet servisi poput Netfliksa neće biti dostupni u Srbiji, a ovaj vid legalnog plasmana filma preko interneta donosi blizu trećine prihoda celokupne internet industrije u SAD. A ako ljudima date priliku da nešto rade legalno, oni će imati mogućnost da to i urade, problem je ako na kraju jedina raspoloživa opcija za građane bude nelegalno skidanje piratizovanih domaćih i stranih filmova. Zato se nadam da će uskoro i u Srbiji biti stvoreni uslovi da građani Srbije mogu da koriste globalne filmske i muzičke internet servise, a to nije nedostižno, i za to ne treba puno, osim ozbiljne odluke države da otvaranje ovog tržišta podrže ozbiljnom primenom antipiratske zakonske regulative i u Srbiji.”

Dan Tana, član Američke akademije filmskih nauka i umetnosti pohvalio je aktivnosti ministarstva privrede na donošenju ozbiljne zakonske regulative koja podržava realizaciju međunarodnih filmskih projekata u Srbiji, a na koju se godinama čekalo. “Ono što me sada čudi je pasivnost domaćih filmskih radnika, koji nemaju interes da učestvuju u ovakvim raspravama, a ako neko u ovakvom trenutku misli da nema vremena i da će ovo neko drugi umesto njega da donese, bojim se da ova šanse ne bude propuštena. Zato domaći filmski radnici moraju da upravo sada budu aktivni i na vreme daju svoje primedbe i sugestije, a ne da posle usvojene regulative kukaju kako ništa ne valja.” upozorio je Dan Tana.

Usvajanje Pravilnika kojim će biti regulisan sistem subvencija filmskih projekata u Srbiji očekuje se u roku ne dužem od mesec dana, najavio je Dušan Korunoski, savetnik ministra privrede, a efekti ove nove regulative mogu da se očekuju već u 2016.godini, dok će dodeljeni budžet biti znatno veći od ranije planiranih milion evra.