Home Globalna ekonomija Rast srpske privrede do jedan odsto BDP
Rast srpske privrede do jedan odsto BDP
0

Rast srpske privrede do jedan odsto BDP

30
0

Privreda Srbije u 2015. godini imaće rast od 0,6 do mogućih jedan odsto Bruto domaćeg proizvoda (BDP), istaknuto je na promociji novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

Statistika ukazuje na vidljive znake oporavka srpske ekonomije u prvoj godini fiskalne konsolidacije. Finansijska podrška privredi, realizacija infrastrukturnih projekata, pokretanje druge peći u Železari Smederevo i eventualno povećanje proizvodnje automobila i početak izvoza u Rusiji, dodatno bi unapredili aktivnosti u industriji, građevinarstvu i saobraćaju, što bi doprinelo rastu BDP do jedan odsto u ovoj godini, ocena je analitičara MAT-a.

Kako objašnjavaju, u državnoj kasi u julu zabeležen je suficit od 2,2 milijarde dinara, treći put ove godine, pa je manjak u budžetu iznosio 24,2 milijarde dinara i 30 odsto bio manji nego u julu 2014. Mere fiskalne konsolidacije – veći neporeski prihodi za čak 80 odsto i manji rashodi za zarade u javnom sektoru i penzije značajno su uticali na smanjenje deficita.

Ipak, za stabilan i dugoročan rast srpske ekonomije domaćoj privredi neophodan je kontinuiran priliv direktnih stranih investicija od 1,5 milijardu evra godišnje. Za sedam meseci 2015. godine neto priliv SDI vredeo je 742 miliona evra, a u istom periodu prošle godine 821 milion evra.